Pomysł na majówkę: Wyspiarska Turcja? To możliwe!

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Zbliża się upragniona majówka, a wielu z Was z pewnością za jej kierunek wybierze Turcję. Rekordy popularności po raz kolejny pobiją tureckie kurorty, na czelne z Marmaris, Antalyą, Ayvalık czy Didim. Destynacje przepiękne, a jednak.. no właśnie, aż nadto turystyczne. Czy można spędzić majówkę w Turcji, nie lądując w miejscu pełnym turystów? Można! I to w dodatku w uroczej i mało popularnej Turcji wyspiarskiej.

Mało oblegana i przepięka Turcja wyspiarska? To możliwe!


Bozcaada, wyspa winem płynąca

Bozcaada, trzecia co do wielkości wyspa w Turcji, zlokalizowana na Morzu Egejskim i oddalona od lądu o jakieś 12 mil. Spokój, piękno oraz widoczne na każdym kroku pozostałości kultury greckiej stanowią bezsprzeczne zalety miejsca. Dodatkowym atutem wyspy jest fakt, iż jest ona bardzo mało popularna wśród turystów, co sprawia, że miejsce to wydaje się urokliwe i wciąż nieodkryte. Ceny posiłków oraz sławnego na całą Turcję wina z Bozcaady są przystępne, a warunki infrastruktury na bardzo dobrym poziomie. Znajdziecie tutaj mnóstwo urokliwych pensjonatów oraz tawern i knajpek, które oferują przepyszne ryby oraz owoce morza.

Znajdź nocleg na Bozcaadzie

W centrum Bozcaady znajduje się pokaźnych rozmiarów twierdza zamkowa.

W związku z lokalizacją wyspy u ujścia cieśniny Dardanele, bardzo blisko stałego lądu, na przestrzeni wieków budowla ta chroniła liczne cywilizacje przed atakiem wrogów.

 

Przez niemal cztery tysiące lat wyspa była znana pod grecką nazwą Tenedos, a owe starożytne korzenie współcześni tureccy mieszkańcy starają się podkreślać za sprawą kolorystyki, budownictwa oraz licznych restauracji w stylu greckim. Wzmianki o Tenedos z łatwością można odnaleźć w greckiej mitologii, a zgodnie z najpopularniejszą legendą to właśnie tutaj Hellenowie przygotowywali się do ataku na Troję, budując konia trojańskiego..

Grecka architektura pamięta jeszcze czasy, kiedy wyspę zamieszkiwali Grecy.

 

Obecnie populacja Greków (przez Turków określanych mianem Rumów) żyjących na Bozcaadzie liczy zaledwie 25-30 osób, a sama wyspa stanowi przede wszystkim przestrzeń dla domów letniskowych mieszkańców dużych tureckich miast. Głównym środkiem utrzymania mieszkańców wyspy jest uprawa winorośli, rybołówstwo oraz turystyka.

Najwyższym budynkiem wyspy jest dzwonnica świeżo odrestaurowanej cerkwi świętej Paraskewy.

 

Jedną z najstarszych tradycji wyspy jest natomiast produkcja wina, która przez wieki stanowi jedno z głównych źródeł rozwoju lokalnej gospodarki. Na wyspie znajduje się wiele winnic, będących własnością lokalnych rodzin oraz osób prywatnych, które z otwartością oczekują turystów pragnących skosztować ich domowych trunków.

W urokliwych tawernach i knajpkach Bozcaady skosztować można przepysznego wina lokalnej produkcji.

Na wyspie przyjrzeć się można typowym tureckim zwyczajom oraz sposobom przyrządzania pokarmów. Ajvar, czyli pikantna warzywna pasta z czerwonej papryki, bakłażanów, pomidorów, czosnku oraz przypraw. Przyrządzanie pasty to bardzo często zajęcie całodniowe, angażujące przyjaciół, sąsiadów oraz krewnych

Jak się tam dostać?

W wyznaczone dni prom na Bozcaadę odpływa z portu w Çanakkale, a codziennie z portu Geyikli. Do portów dostać się można autokarem, kupując bilet w jednej z firm autokarowych, np. Truva Turizm, Metro Turizm czy Kamil Koç.

Wietrzna i górzysta wyspa Gökçeada

Wyspa Gökçeada, z jej bezkresnymi i piaszczystymi plażami, czystym morzem stanowi niezaprzeczalne piękno, w którym przeszłość i teraźniejszość wiodą wspólnie spokojne i harmonijne życie. Są tam kościoły, meczety, klasztory, bardzo starte budowle oraz te niezwykle modernistyczne. Odzwierciedlenia różnorakich kultur spoglądają na siebie wzajemnie, a wszystko to składa się na spójny i niezwykle barwny krajobraz wyspy.

Taki widok Gökçeada oferuje wszystkim dopływającym do portu.

 

Gökçeada to jednocześnie największa i najbardziej na zachód wysunięta wyspa turecka na Morzu Egejskim (a konkretniej na Morzu Trackim) w pobliżu cieśniny Dardanele w prowincji Çanakkale. Powierzchnia wyspy to 279 km², a jej populacja liczy ponad 9 tys. mieszkańców. Wyspa jest znana z winnic i produkcji wina, a także oferuje możliwość podziwiania błękitu morza na jednej z naturalnych plaż w Aydincik, Yuvali, Yildizkoy, Ugurlu czy Gizlikoy, a także zorganizowania pikniku na terenach Tepekoy Cinaralti lub Marmaros.

Typowa architektura wyspy na terenach górzystych.

 

Z powodu wietrznej pogody (Zgodnie z legendą nazwa wyspy pochodzi od greckiego Imbros, co oznacza „Wietrzna Wyspa”) panującej na wyspie, stanowi ona doskonałe miejsce dla wszystkich miłośników sportów wodnych. Na drugim obszarze wyspy, na czele z Kalekoy oraz Kuzulimam, znajduje się Podwodny Park Narodowy. Odwiedzający wyspę mają również szansę wziąć udział w festiwalu filmowym  Gökçeada Film Festivali, obchodzonym w sierpniu pod gołym niebem.

Wyspa słynie z doskonałej jakości winorośli oraz produkcji win.

 

Jak się tam dostać?

Na wyspę można dostać się promem z portu w Kabatepe, znajdującego się po drugiej stornie cieśniny Dardanele, a podróż trwa około trzech godzin. Na wyspie znajduje się również lotnisko.

Jedno przemyślenie na temat “Pomysł na majówkę: Wyspiarska Turcja? To możliwe!”

  1. ~Aldona pisze:

    Przepiękne widoki marzę by tam pojechać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>